Servicii asistenta vamala

Pentru Servicii Speciale de Consultanta nu evitati sa ne contactati

marți, 31 decembrie 2013

Importul suplimentelor alimentare

Daca va ganditi sa importati suplimente alimentare trebuie sa luati in considerare faptul ca pentru aceste bunuri va trebuiesc o serie de avize si documente ce va vor da mari dureri de cap.

Ce trebuie sa faca importatorul inaintea achizitiilor ?


In primul rand pentru a putea comercializa aceste bunuri in Romania trebuie ca produsele sa fie notificate de Institutul pentru Bioresurse Alimentare. Deci , inainte de a face import trebuie sa detineti aceasta Notificare.
De asemenea trebuie sa detineti un fel de autorizatie de depozit. Astfel , trebuie sa mergeti la Directia Sanitar Veterinara de care apartineti pentru obtinerea acestui document ce poarta denumirea de Document de Inregistrare pentru Siguranta Alimentelor (Anexa 2).
Iar ultimul pas ce trebuie facut , cu cel putin 24 ore inainte de intrarea in tara a marfurilor , trebuie sa depuneti un formular ce poarta denumirea de Document de Intrare pentru Produse Alimentare de Origine Nonanimala  la Punctul de Inspectie Sanitara in Frontiera din punctul de frontiera prin care marfurile urmeaza sa intre. Se vor completa doua formulare , unul din ele urmand a fi depus in momentul in care depuneti documentele complete , dupa intrarea marfii in vama.  Este un fel de "anuntare" a autoritatilor despre faptul ca aceste produse urmeaza sa intre in tara. Aici vi se va atribui un numar de inregistrare.

Ce documente trebuie sa transmita exportatorul impreuna cu suplimentele alimentare ?


Este foarte important ca inainte sa lansati o comanda de suplimente sa stabiliti cu exportatorul faptul ca marfurile trebuiesc livrate impreuna cu o serie de documente, : Certificat de Sanatate , Declaratie de Conformitate , Certificat de Calitate, Certificat de Analiza , Certificat de Origine. - toate in original.
Trebuie avut in vedere ca numarul lotului de produs din documente sa corespunda cu cel marcat pe produse.

Cand a ajuns marfa in vama ...


Cand marfa ajunge in vama , importatorul trebuie sa se prezinte la Punctul de Inspectie Sanitara in Frontiera pentru depunerea documentelor si obtinerea Documentului de Intrare necesar vamuirii. Fara acest document nu puteti vamui marfa.

Documente ce trebuie sa prezentati la Punctul de Inspectie Sanitara in Frontiera :

Document de Inregistrare pentru Siguranta Alimentelor (formular completat)
Notificare (copie)
Document de Inregistrare pentru Siguranta Alimentelor (copie)
Certificat de Sanatate (original)
Declaratie de Conformitate (original)
Certificat de Calitate (original)
Certificat de Analiza (original)
Certificat de Origine (original)
Factura (copie)
Document de transport (copie)

PS - cei de la Inspectia Sanitara mai pot solicita tot felul de declaratii din partea importatorului sau traduceri legalizate in cazul in care certificatele si documentele eliberate de exportator sunt redactate in alta limba decat cele de circulatie internationala.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu