Servicii asistenta vamala

Pentru Servicii Speciale de Consultanta nu evitati sa ne contactati

marți, 10 decembrie 2013

Numarul EORI


Ce este numarul EORI ?

Numarul EORI este numarul obtinut in urma inregistrarii persoanei fizice sau juridice la Directia Regionala Vamala de care apartine. Inregistrarea presupune actualizarea bazei de date a vamii cu datele societatii sau persoanei care introduce marfuri in Uniunea Europeana. 

Pe scurt ... daca vrei sa introduci marfa in tara trebuie sa te inregistrezi EORI la Directia Regionala Vamala de care apartii. 

Legea spune clar ca orice persoana fizica si juridica care importa marfa in Uniune trebuie sa se inregistreze EORI. Nu este pusa in aplicare deocamdata pentru toate persoanele fizice. Adica nu toate vamile din Romania fac procedura de vamuire cu acest numar EORI. De exemplu in Vama Timisoara persoanele fizice care au marfa in vama sunt obligate sa se identifice cu acest numar EORI , iar in Vama Otopeni nu este obligatorie inregistrarea EORI, este de ajuns doar cartea de identitate (asta in anul 2013). 
La persoanele juridice care vamuiesc marfuri numarul EORI este obligatoriu in toate vamile si in toate situatiile fara exceptie.

Din punct de vedere scriptic numarul EORI la persoane fizice se identifica cu CNP-ul iar la persoanele juridice se identifica cu numarul unic de inregistrare al societatii.

Tehnic vorbind acest numar este folosit de declarantul vamal in momentul in care se redacteaza declaratia vamala. In campul "Destinatar" din declaratia vamala de import se introduce numarul EORI iar datele societatii ( denumire , adresa , nr Registrul Comertului) apar automat din baza de date.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu